Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Το περίπτερο ως κοινωνικός θεσμός (Άρθρο του Νίκου Βαφειάδη)

Το περίπτερο είναι θεσμός στην ελληνική κοινωνία και η παρουσία του στους δρόμους είναι αισθητή, ως μέρος της ελληνικής ταυτότητας. Από το 1912 και έπειτα κάθε γειτονιά έχει το περίπτερό της. Σημείο συναλλαγής εμπορικής αλλά και κοινωνικής. Σημείο συνάντησης και επικοινωνίας μικρών και μεγάλων. Θεσμός, που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι σείεται συθέμελα εξαιτίας σειράς προβλημάτων και νέων δεδομένων. Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το Νικήτα Κακλαμάνη επιθυμώντας να συμβάλει στη διάσωση του κλάδου εργάστηκε πολλές ώρες για να μπορέσει να κατανοήσει και στη συνέχεια να  προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει εδώ και δεκαετίες και που κανείς δεν βρήκε το σθένος να επιλύσει.
Όμως, η ανάγκη διάσωσης του θεσμού των περιπτέρων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, όταν-σε περιόδους κρίσης και ανεργίας- γνωρίζουμε ότι περισσότερες από 40.000 οικογένειες ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα. Ταυτόχρονα, χιλιάδες άλλοι άνθρωποι ασχολούνται με την τροφοδοσία αυτών.
Ο Δήμαρχος της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης με την ιδιότητα όχι μόνο του Δημάρχου αλλά και του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ και εγώ προσωπικά, επιδιώξαμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία διαλόγου και διαβούλευσης με το Σωματείο των περιπτεριούχων. Τότε ήταν που  ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου και το θέμα έθεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος  στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλο, ο οποίος και ανταποκρίθηκε.το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν η ψήφιση διάταξης παραμονές της προκήρυξης των εκλογών.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα πρόστιμα κατάληψης κοινοχρήστων χώρων ήταν πραγματικά δυσβάσταχτα και επιβάρυναν τον προϋπολογισμό των οικογενειών των ιδιοκτητών. Ο νέος Νόμος 3801/09, που προωθήθηκε, στόχευε στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης επιφέροντας σημαντικές μειώσεις προστίμων.
Επί της ουσίας,
Προωθήθηκε το αίτημα του Συνδέσμου Περιπτεριούχων για ικανοποιητική μείωση των οφειλών, ήτοι μείωση κατά 70% του ποσού του προστίμου και εξόφληση μέχρι και σε  24 δόσεις.
Ρυθμίστηκαν θέματα περιπτεριούχων, που αφορούσαν σε άδικες επιβολές προστίμων.
Ρυθμίστηκε, επίσης, το θέμα της χορήγησης αδειών σε πολλούς περιπτεριούχους, που είχαν περίπτερο σε πεζοδρόμια μικρότερα των τριών μέτρων ή κατείχαν άδειες λειτουργίας από τη Νομαρχία.
Καθιερώθηκε ενιαίος συντελεστής για ρολά και ψυγεία.
Νομιμοποιήθηκαν οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι στα 6,35 συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ορίων των κουβουκλίων.
Καθιερώθηκε συντελεστής τελών ανά δρόμο, ενώ σε ορισμένους δρόμους προχωρήσαμε και σε μειώσεις συντελεστών.
Επειδή όμως ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη και επειδή ένας μόνος Νόμος δε δύναται να επιλύσει τα προβλήματα ενός ολόκληρου κλάδου, οι προσπάθειες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της ομοσπονδίας περιπτεριούχων, Δημοτικής Αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων αναφορικά με την αλλαγή των κανονιστικών διατάξεων, ώστε να εκλογικευτούν τα τέλη καθώς και οι προϋποθέσεις έκδοσης αδειών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
Έτσι, οι συζητήσεις και οι νέες προτάσεις στο εξής επικεντρώνονται στην καθιέρωση ενιαίων διαστάσεων ψυγείων, καθιέρωση δυο ή τριών ζωνών για υπολογισμό των προστίμων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και προς διευκόλυνση των περιπτεριούχων, δυνατότητα καταβολής του ποσού της άδειας λειτουργίας σε δόσεις μέσα στο οικονομικό έτος χρήσης της, καθώς και στην εκλογίκευση με βάσει την πρώτη εμπειρία μας του τέλους ανά δρόμο.
Τα παραπάνω αποτελούν μια σειρά μέτρων, που πρόκειται υλοποιηθούν από τη Δημοτική Αρχή και από το Δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη με τη συνδρομή και την πολύτιμη βοήθεια του Σωματείου.
Όπως όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες αγαπάμε το περίπτερο και θεωρούμε χρέος μας να το προστατεύσουμε και να το θωρακίσουμε και σε κανονιστικό επίπεδο.

http://www.statesmen.gr/8917/koinonia/periptero_19-10-2010.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου