Άρθρο του Νικόλα Βαφειάδη στην Βορεινή
Στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πολιτική οφείλει να ταυτίζεται με το εφικτό και το υλοποιήσιμο. Διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη και μπορεί ευκολότερα να αφουγκραστεί τις ανάγκες του, τις δυσκολίες της καθημερινότητας του, τις προσδοκίες του.
Γι αυτό οφείλουν οι νέες Δημοτικές Αρχές, αμέσως μετά την εκδήλωση της λαϊκής βούλησης να ανασκουμπωθούν και να βάλουν τα δυνατά τους, διότι παρά τις αντιξοότητες, λειτουργικές και κυρίως οικονομικές, πρέπει να κερδίσουν το διπλό στοίχημα: οικονομική επιβίωση, εξυγίανση από τη μια και αναδόμηση, ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς από την άλλη.
Μπορώ από τη θέση του Αντιδημάρχου Αθηναίων χωρίς δισταγμό να πω ότι η Δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη, κινούμενη σε αυτήν την κατεύθυνση, απέφερε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα με κατάταξη στην Α1 κατηγορία πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα πάντα με την έκθεση αξιολόγησης από το Διεθνή οίκο Μoody’s.
Εάν η κυβέρνηση δεν περιέκοπτε 45 εκατ.ευρώ ετησίως από τις τακτικές επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Αθηναίων με τη δημοσιονομική πολιτική, που χάραξε και ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια, θα είχε τη δυνατότητα να αποσβέσει ολόκληρο το χρέος μέσα σε μια τριετία. Και όλα αυτά σε μια περίοδο, που οι περισσότεροι Δήμοι και δημόσιοι οργανισμοί είναι υπερχρεωμένοι, αδυνατώντας συχνά να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες.
Το σημαντικότερο είναι ότι η προσπάθεια αυτή δεν έγινε σε βάρος των Δημοτών. Αντιθέτως, το κοινωνικό μας πρόσωπο ενισχύθηκε μέσα από τις διευκολύνσεις που έκανε αυτή η Δημοτική Αρχή στους οφειλέτες της, καθώς κατά καιρούς έθετε σε ισχύ ρυθμίσεις χρεών, που εξασφάλιζαν έως και 70% μείωση των οφειλών καθώς και πολλές δόσεις στους οφειλέτες.
Επιπρόσθετα, με την 2334/16-11-2009 Πράξη του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε από το 2010 και μετά οι τρίτεκνες οικογένειες κάτοικοι-καταναλωτές της πόλης της Αθήνας να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής των τελών καθαριότητος και φωτισμού, γεγονός που έφερε για πρώτη φορά εξίσωση μεταξύ τριτέκνων και πολυτέκνων και απάλλαξε από ένα σημαντικό βάρος περισσότερες από 300 οικογένειες.
Ποιος άλλος Δήμος ίδρυσε κοινωνικό φαρμακείο, παντοπωλείο, κοινωνική μπουτίκ, και έθεσε σε εφαρμογή προγραμμάτων σίτισης των αστέγων, κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των αλλοδαπών, κατάρτισης των ανέργων, ενίσχυσης της λειτουργίας των λεσχών φιλίας, χωρίς να αυξήσει ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη?
Παλέψαμε με επιμονή κα φέραμε αποτελέσματα. Με την εμπειρία μας πλέον και το διάλογο με τους δημότες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κάνουμε την Αθήνα πιο ανθρώπινη, πιο ελκυστική, πιο καθαρή και ασφαλή. Χρειάζεται όμως η συμμετοχή των πολιτών. Διότι είτε όλοι μαζί θα το κερδίσουμε το στοίχημα είτε όλοι μαζί θα το χάσουμε!
Άρθρο του Νικόλα Βαφειάδη: Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αθηναίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου