Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πως θα σωθεί η ελληνική οικονομία..

Πως μπορεί να σωθεί η Ελληνική Οικονομία
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο διεξάγεται στην Ελλάδα μία δημόσια συζήτηση σχετικά με την ανάλυση των αιτιών της οικονομικής κρίσης που έπληξε τα τελευταία χρόνια τη χώρα, ως και την αξιολόγηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο λεγόμενο Μνημόνιο.
Η συζήτηση αυτή επικεντρώνεται ωστόσο κυρίως στις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν στην μεγέθυνση του χρέους όπως στην κακή διαχείριση και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και στις συνέπειές της όσον αφορά την πραγματική οικονομία, κυρίως την απώλεια του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση της ανεργίας και την περικοπή των δημόσιων δαπανών με αποτέλεσμα να καθίσταται άγονη.
Πρέπει λοιπόν να γίνει γνωστό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό είναι και κοινωνικό , είναι και πολιτικό . Για να εξέλθουμε από τη μεγάλη κρίση πρέπει οι κυβερνώντες να ακολουθήσουν απλές συνταγές …συνταγές που εφαρμόζουμε στην καθημερινή ζωή, στο σπίτι, στην επιχείρηση μας , στην οικογένεια.

Ας αναλύσουμε πρώτα οικονομικά το πρόβλημα: Το οικονομικό  μπορεί να λυθεί  μόνο πολιτικά  εάν οι Ευρωπαίοι πάρουν γενναίες αποφάσεις.  Γενναίες αποφάσεις μπορεί να ληφθούν μόνο με έκδοση ομολόγου.
Το ελληνικό χρέος χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
  • Δημόσιο χρέος
  • Ιδιωτικό χρέος
  • Ασφαλιστικό χρέος

Δημόσιο χρέος

Συγκεκριμένα η Ελλάδα  χρωστάει 349.871 δις. ευρώ , αυτό δηλαδή είναι το δημοσιονομικό χρέος, το οποίο συνεχίζει την ανοδική του πορεία., αφού έχει 14% έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, 11% δημοσιονομικό έλλειμμα, 15% ανεργία και καλπάζει  για 20% και αρνητική ανάπτυξη -5%.
Λύση λοιπόν αποτελεί να αγορασθεί το 40% του ομολόγου από την Ευρωπαϊκή τράπεζα, όπου το παραπάνω χρέος θα μειωθεί σε 210 δις ευρώ.

Ιδιωτικό χρέος
Το ιδιωτικό χρέος είναι 280 δις. Ευρώ, είναι χρέος που οφείλουν οι ιδιώτες στις τράπεζες. ( 106 δις ευρώ , οφείλουν οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα 174 είναι καταναλωτικά και στεγαστικά)
Λύση του ανωτέρω αποτελεί η χρηματοδότηση των επιχειρηματιών  με το ανάλογο ομόλογο με 1,5% , ανάλογα με τα χρέη του στις τράπεζες και αντίστοιχα οι τράπεζες να δανειοδοτηθούν με ανάλογο ομόλογο από την Ευρωπαϊκή τράπεζα με 1%.




Ασφαλιστικό χρέος

Το ασφαλιστικό χρέος είναι  200 δις. Ευρώ. Λύση του ασφαλιστικού αποτελεί η συνταξιοδότηση να γίνει ενιαία, δηλαδή ενιαίο ασφαλιστικό δημόσιο σύστημα, να μειωθεί η εισφορά στον φορέα , καθώς και  μείωση των υψηλών συντάξεων., παράλληλα να εκχωρηθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες).

Γενική λύση όμως αποτελεί και η  εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συστήματος. Δηλαδή ο κάθε φορολογούμενος, είτε είναι νομικό πρόσωπο είτε φυσικό πρόσωπο να μην ξεπερνά το 15% της φορολογίας. Παράλληλα θα πρέπει να μην εφαρμοστεί η ισχύς  του ελέγχου «πόθεν έσχες» για χρήματα που θα επιστρέψουν από την αλλοδαπή για επενδύσεις στη χώρα, με αλλαγή του συντάγματος για να αποκτήσει ξανά η χώρα επενδυτική εμπιστοσύνη.

Πολιτικό πρόβλημα

Πρέπει οι πολιτικοί να σταματήσουν να παραβιάζουν το σύστημα, καλώντας τον κόσμο να κατέβει στην πλατεία, αντιγράφοντας κάποιες άλλες χώρες… να γίνει το Σύνταγμα …πλατεία Ταχίρ. Στην Ελλάδα δεν  στερούμεθα Δημοκρατίας όπως στην Αίγυπτο. Οι συνδικαλιστές να σταματήσουν να κλείνουν τους δρόμους και να διακόπτουν την κυκλοφορία, δηλαδή να ταλαιπωρούν τους συμπολίτες τους να πηγαίνουν στην εργασία τους. Πρέπει να σταματήσουν να καταστρέφουν τις περιουσίες των άλλων , να  καταστρέφουν και να παρεμποδίζουν  τον οικονομικό ιστό της πόλης να λειτουργήσει.

Το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό. Η μη εφαρμογή των νόμων, ανομία, η ατιμωρησία η απειθαρχία βλάπτει τους πολίτες. Πρέπει να επανέλθουμε στις αξίες και στις αρχές των προκατόχων μας.
Ένα άλλο σοβαρό φαινόμενο των καιρών είναι ο λαϊκισμός του τύπου «λεφτά υπάρχουν», «θα ξαναγοράσουμε την Ολυμπιακή» , «δεν θα πουληθεί δημόσια περιουσία», «θα εισπράξουμε τα 32 δις ευρώ» και άλλα πολλά και κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα μόνο και μόνο να αποκτήσουν την εξουσία για να αναγραφεί το όνομά τους στη λίστα των Πρωθυπουργών και των Υπουργών. Εν πάση περιπτώσει πρέπει να μας πουν την αλήθεια και να αποφασίσουμε για το τι θα ψηφίσουμε. Διότι από ψεύτικα λόγια και εξαγγελίες χορτάσαμε.

Θα πρέπει να καταλάβει το πολιτικό μας σύστημα ότι μας οδηγεί στην καταστροφή με μαθηματική ακρίβεια. Κατά τα άλλα ας βρουν επιτέλους μία λύση μεταξύ τους να βγούμε από την κρίση.


Κοινωνικό πρόβλημα

Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η κρίση για την ελληνική οικονομία θα έχει διάρκεια. Παρά τις γενναίες προσπάθειες αισιοδοξίας που καταβάλλονται, μέρα με την ημέρα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ανεργία. Η ανεργία είναι ένα από τα μεγάλα κοινωνικά  προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα μας, ίσως το πιο σημαντικό. Αποτελεί κοινωνική μάστιγα και συνδέεται με την οικονομική κρίση της χώρας μας, αφού οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι από 18-35 σήμερα και σύμφωνα με στοιχεία κυμαίνεται στους 850.000, που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μια διαρθρωτική αδυναμία να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι πιο πρόσφατες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην ελληνική οικονομία σχετίζονταν με τα προγράμματα stage και τους διορισμούς στον δημόσιο τομέα, που αυτό σημαίνει αντιπαραγωγικότητα. Διότι τον πρωτογενή τομέα δεν τον πρόσεξε καμία κυβέρνηση και τον άφησε στο «έλεος του Θεού».

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Εισήγηση για Δημοτικά Τέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Η φιλολαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε την προηγούμενη τετραετία επί της θητείας του Νικήτα Κακλαμάνη είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο!
 οικονομικός  εξορθολογισμός  και ενδυνάμωση του κοινωνικού προφίλ του Δήμου ήταν δυο στόχοι, που παρά τους χαλεπούς καιρούς,  επιτεύχθηκαν. Απόδειξη τούτου συνιστά το γεγονός, ότι ο  Δήμος Αθηναίων , είναι ο μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη , που κατετάγη στην Α1 κατηγορία πιστοληπτικής ικανότητας, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης από το διεθνή Οίκο Moody's, και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εν μέσω κρίσης.
Συνοπτικά, με την οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε πετύχαμε:
Α. την απρόσκοπτη πληρωμή των ανελαστικών δαπανών. Έτσι, οι πληρωμές του προσωπικού δεν καθυστερούσαν ούτε μια ημέρα. Οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία και οι πληρωμές προς τη Δ.Ο.Υ. καταβάλλονταν κανονικά.
Β. την πληρωμή όλων των πρόσθετων παροχών των υπαλλήλων, όπως υπερωρίες, νυχτερινά, δώρα  κλπ
Γ.  τη μείωση των συντελεστών φόρων, τελών κοινοχρήστων χώρων κλπ. Μέσα από τους διακανονισμούς και τις διευκολύνσεις,  έως και 70%, καθώς και με την εξασφάλιση πολλών δόσεων προς τους οφειλέτες ευεργετήθηκαν, όσοι όφειλαν μεγάλα ποσά και για πολλά χρόνια στο Δήμο.
Δ. 520.000 καταναλωτές πλήρωναν για τέσσερα χρόνια τα ίδια Δημοτικά Τέλη, χωρίς καμία αύξηση! Ενώ 100.000 επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα απόλαυσαν μηδενική αύξηση στους λογαριασμούς των Δημοτικών Τελών, που τους αναλογούσαν.
Ε. Επιπρόσθετα, αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά, ο Δήμος προσπάθησε από τη μεριά του να ελαφρύνει με απαλλαγές από τα Δημοτικά Τέλη όλους τους καταστηματάρχες, που υπέστησαν ζημιές.
Ε. Με την 2334/16-11-2009 Πράξη του,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε, από το 2010 και μετά, οι τρίτεκνες οικογένειες κάτοικοι-καταναλωτές της πόλης της Αθήνας να  απαλλαγούν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από την υποχρέωση καταβολής των τελών καθαριότητος και φωτισμού, γεγονός, που έφερε για πρώτη φορά, εξίσωση μεταξύ τριτέκνων και πολυτέκνων και απάλλαξε από ένα σημαντικό βάρος  πολλές  οικογένειες με αυξημένες ανάγκες.
Και όλα αυτά, δεν έγιναν σε βάρος των εσόδων του Δήμου.  Παρά τις απώλειες, κατά το τελευταίο έτος από τα άλλοτε αποδιδόμενα έσοδα από τους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, που ανέρχονταν σε 42 εκατ. Ευρώ,  μέχρι 31/12/2010 ο Δήμος δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, Δ.Ο.Υ., ενώ πλήρωνε με κανονικότητα και συνέπεια τα τοκοχρεωλύσιά του. Δεν οφείλαμε ούτε ένα ευρώ σε μισθούς και υπερωρίες του προσωπικού, εκτός φυσικά από τα αναδρομικά, που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία, υπερωρίες, γάλατα, αποζημιώσεις χιλιομετρικών αποστάσεων κ.ο.κ
 Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ετήσια αύξηση των εσόδων του Δήμου Αθηναίων ήταν εντυπωσιακά, καθώς  την ίδια στιγμή, που εμείς απολαμβάναμε Αξιολόγηση Α1 από τη Moody’s, η πλειοψηφία των ελληνικών Δήμων φυτοζωούσε! Και επειδή ακούω διάφορα, θέλω να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα αναφορικά με τα δάνεια. Το υπόλοιπο των ανεξόφλητων δανείων στις 31-12-2010 ήταν 199 εκατ.ευρώ συν το πρόσφατο δάνειο 20 εκατ.ευρώ. Συνολικά 219 εκατ. Ευρώ. Άλλωστε, υπάρχουν ισολογισμοί, που αποδεικνύουν το λόγο του Αληθές.
Το υπόλοιπο των ανεξόφλητων δανείων στις 31-12-2006 ήταν 163 εκατ. Από το χρονικό διάστημα 01-01-2007 έως 31-12-2010, πληρώθηκαν σε τοκοχρεολύσια 63 εκατ. συν 29 εκατ. σε παλιές οφειλές προμηθευτών, δηλ. 92 εκατ. ευρώ, χωρίς να πάρουμε κανένα δάνειο. Επίσης, Τα χρηματικά εντάλματα και τιμολόγια μέχρι 31-12-2010 δεν ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ.
Και τα λέω αυτά, για να αποδείξω ότι μια Δημοτική Αρχή μπορεί να είναι  δίπλα στον πολίτη και  να τον στηρίζει με χρηστή διοίκηση των οικονομικών της. Εμείς θα είμαστε σύμμαχοι της νέας Αρχής σε κάθε της  προσπάθεια να ελαφρύνει από οικονομικά βάρη το Δημότη, αρκεί οι κινήσεις της να είναι μεθοδευμένες και μελετημένες, και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.  Στη συγκεκριμένη ρύθμιση, αναφορικά με τα Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού, θεωρώ, ότι δεν έχει γίνει καταρχήν σωστή οικονομοτεχνική μελέτη. Λέτε ότι με μείωση τελών στο 50% θα ευεργετηθούν για την πρώτη κατοικία τους Άποροι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες. Υπολογίσατε τον πληθυσμό που αφορά η ρύθμιση??? και πως ξέρετε πόσοι είναι οι άποροι, ειδικά την περίοδο αυτή, που μέρα με την ημέρα αυξάνονται εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας και της αύξησης του κόστους ζωής???? Πως υπολογίσατε τους ΑΜΕΑ της Αθήνας?
Και πέρα από αυτό, θεωρώ, ότι τα κριτήρια για τις μειώσεις δεν είναι δίκαια. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να βοηθήσει αυτούς, που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Αυτό δεν διασφαλίζεται με τα κριτήρια, που έχουν ορισθεί.  Προσωπικά, γνωρίζω αρκετές μονογονεϊκές οικογένειες και άλλους τόσους ΑΜΕΑ, που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, αλλά είναι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι, δηλαδή, πλούσιοι και δεν χρήζουν βοήθειας! Τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση πρέπει να επανελεγχθούν σε κάθε περίπτωση.
Από την άλλη, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και με πρόσχημα την ισοπολιτεία, καταστρατηγείτε το δικαίωμα της απαλλαγής από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που με αγωνία πέτυχαν επί των ημερών μας τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Θα αναγκάσετε αυτές τις οικογένειες  να επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό με ένα έξοδο, που είχαν ξεχάσει! Για λόγους ισότητας, πάντως, θα ήταν μάλλον προτιμότερο να πατήσετε πάνω στη δική μας ρύθμιση και να απαλλάξετε από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού όλους, όσους το έχουν ανάγκη. Άπορους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες! Αυτό όμως θα εκτόξευε την απώλεια Εσόδων του Δήμου στα ύψη, σε μια περίοδο, που ο Δήμος θα συνεχίσει να χάνει Έσοδα από κρατικές επιχορηγήσεις ΚΑΠ κλπ, εξαιτίας της Τροϊκας, θα συνεχίσει να χάνει έσοδα από κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς και από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Οι παραπάνω  Απώλειες θα είναι της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ περίπου!
Και από την άλλη, προσδοκάτε να αναπληρώσετε αυτές τις απώλειες από διαφυγόντα έσοδα και απολύσεις συμβασιούχων, όπως ακριβώς και η Κυβέρνηση! Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι δεν είναι ειλημμένες  οι δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν στους συμβασιούχους. Και μην προσπαθείτε να προκαταβάλετε τις αποφάσεις των δικαστών στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη! Επίσης, πως είστε βέβαιοι ότι θα εισπράξετε από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων , όταν οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη και τους λογαριασμούς τους τη σήμερον ημέρα? Αναφορικά, επίσης, με τον περιορισμό των ελαστικών δαπανών, αυτό είναι μια προϋπολογιστική πρόθεση, που μένει να δούμε πόσο μπορεί υλοποιηθεί!
Εν γένει, επειδή τα Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού δεν  συνιστούν αμελητέο Έσοδο για το Δήμο, η οικονομοτεχνική μελέτη της συγκεκριμένης ρύθμισης θα πρέπει να είναι ενδελεχής και ακριβής. Εμείς είμαστε υπέρ οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής, που είναι υλοποιήσιμη και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής  του Αθηναίου. Η πολιτική, όμως, είναι η τέχνη του εφικτού, γι αυτό ας βρούμε εφικτές και ουσιαστικές λύσεις και όχι λύσεις του ποδαριού!
Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η εισήγηση της διατήρησης των τελών κοινοχρήστων χώρων ανεξαρτήτως περιοχής και υποβάθμισης της, δε μας βρίσκει σύμφωνους! Και δε μας βρίσκει σύμφωνους γιατί? Γιατί εμείς, στα 4 χρόνια, που διοικήσαμε.  κάναμε αυξομειώσεις στους συντελεστές ανά δρόμο και όπου υπήρχε αδικία, αποδίδαμε το δίκαιο. Πχ. Σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η Πλατεία Αγ.Παύλου, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Κουμουνδούρου, Αγίου Κων/νου και σε πολλούς άλλους δρόμους, η Δημοτική Αρχή του Ν.Κακλαμάνη προέβη σε μειώσεις. Και εκεί,  που η εμπορικότητα αυξανόταν, κάναμε αυξήσεις. Ήδη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν Σύλλογοι Καταστηματαρχών, όπως πχ στη Φ.Νέγρη, Πατησίων και άλλων υποβαθμισμένων περιοχών με πτώση της εμπορικότητας κατά 80%, που έχουν εισηγηθεί τη μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων. Και καλό είναι να εξεταστούν κατά περίπτωση.
Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένας τρόπος που να αφαιρεί τις προσαυξήσεις του 20% και 50% πάνω στο τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.  Διότι, η πολεοδομία στον ίδιο χώρο επιβάλλει ξεχωριστό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής. Μιλάμε λοιπόν, για διπλά πρόστιμα στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κατάστημα. Εμείς προεκλογικά, επειδή εντοπίσαμε το πρόβλημα και θεωρήσαμε δίκαιο το αίτημά τους,  είχαμε ενσωματώσει τα παραπάνω στο πρόγραμμά μας και  σκοπεύαμε να το υλοποιήσουμε. Καλό είναι και εσείς ως Νέα Δημοτική Αρχή να βρείτε μια δίκαιη λύση για τους καταστηματάρχες, διότι υπάρχει θεαματική πτώση του τζίρου τους. Απόδειξη είναι οι καταστάσεις του ΦΠΑ, που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος.
Εμείς θεωρούμε το Δήμο Δίχτυ κοινωνικής προστασίας του αθηναίου πολίτη. Έτσι ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας, και έτσι θα συνεχίσουμε και από τη θέση της Αντιπολίτευσης, ειδικά τις ημέρες αυτές, που ο Αθηναίος πολίτης βάλλεται περισσότερο από ποτέ, από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Θέλω να  ευχαριστήσω όλες τις οικονομικές υπηρεσίες, τους Διευθυντές που συνεργαστήκαμε άψογα, τους προϊσταμένους και υπαλλήλους και επιπροσθέτως να επισημάνω και σε σας, να έχετε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων γιατί πραγματικά είναι η καρδιά του Δήμου.